Emlékszel még miről szólt ez a sorozat?

És azt tudtad, hogy nem is Hollandiában készítették? Pedig még a tévéújságban is úgy jelent meg...
Amúgy a rajzfilmnek nem is ez volt az eredeti címe, és még csak nem is Kalán néni, hanem Spoon Obaan, angolul Mrs.Pepper Pot - Borsszóróné volt a nénike tisztességes neve.
 De nem véletlenül lett a magyar verzióban Kalán néni a főszereplő, ugyanis az egész rajzfilm egy norvég író, Alf Proysen - A teáskanál-hölgy című regényéből készült. 
De hogy miért lett Csip-csup csodák... - talán mert a történetben sok apró, de fontos csoda történik...
Magyarul túl snassz lett volna a "Kanál" néni név a főszereplőnek, ezért döntöttek a Kalán mellett, ami persze szintén kanalat jelent, és már Arany János gyönyörű versében is megismerkedhettünk vele. (Walesi bárdok)
1983-ban készült el, Magyarországon 1988-ban kezdték el vetíteni. A gyerekek körében nagyon népszerű volt, akkoriban magnókazettát is kiadtak ilyen néven.  Lehetett kapni képregényt, kifestőt, kazettát, majd később DVD-t is.
Nálunk nem az eredeti főcímdallal vetítették - hanem Eszményi Viktória és férje, Heilig Gábor énekelte fel a kezdő, és a végét jelentő főcímet is. 
A magyar Kalán néni hangja a csodálatos Tolnay Klári volt, férje - Paprika bácsi - pedig Képessy József. 
Kalán néni egy faluban él az erdő szélén  férjével, sok-sok állattal, és érdekességgel körülvéve. A nyakában lóg egy aranykanál, aminek különös ereje van. Ha akarja, akkor olyan picivé zsugorodik, mint maga az aranykanál, de ilyenkor a hátán cipeli. Egy idő után visszaváltozik eredeti méretére, ám míg pici, addig megérti az állatok nyelvét, így sok-sok új barátot szerez. Erről a csodás tulajdonságáról azonban senkinek nem szabad megtudnia semmit, ám egyszer a férje rájön a titkára. 
Van egy kislány is a sorozatban, úgy hívják hogy Lili. Ő teljesen egyedül él az erdőben szülők, testvérek nélkül. Ám barátja Kalán néni és még egy szép egércsalád is. Szóval nincs egyedül.
A sorozat lényegében a barátság fontosságáról szól. Immár bizony felette is eljárt az idő, hisz 37 éves - de még ugyancsak nézhető. 
Fotó: Készítette: Studio Pierrot - Csip-csup csodák,1-150. epizód (GyerekTV.hu), filmkocka, https://hu.wikipedia.org/w/index.php?curid=1128444