Hogy böjtöltek régen?

No, azért nem kenyéren és vízen... Ettől azért jobb volt a helyzet.

Nagyböjt előtt régen az emberek kitombolták, kimúlatták magukat, bőségesen ettek - a böjti időszak viszont már az elmélkedés, és önmegtartóztatás időszaka volt étkezés tekintetében.
A nagyböjt alatt tilos volt húst enni, nem fogyasztottak zsírt sem, sokan tejet, tejterméket, tojást sem ettek.  De azért ez a legtöbb háznál nem volt általános. 
Manapság már inkább az a megszokott, hogy a hamvazószerdán és nagypénteken nem esznek húst. 
Régen azonban nem csak arról volt szó, hogy 40 napon keresztül böjtöltek. 
Ugyan akkor is háromszor étkeztek, de csak visszafogottan - egyszer lehetett naponta jól lakni. 
A böjt alatt Jézus szenvedéseire emlékeztek, lemondtak élvezetekről, hogy ezzel is kimutassák Isten iránti alázatukat, és szeretetüket.
Ilyenkor nem csak az étellel kellett csínján bánni, hanem mulatságokat sem rendeztek, nem voltak ilyenkor eljegyzések, esküvők, nem hangoskodtak, nem tivornyáztak, nem hancúroztak, nevetgéltek, visszafogottan éltek, mintha csak halottjuk lenne. 
 Még azokat a házasságokat is megrendszabályozták, amik farsang idején köttettek - itt a fiatalok húsvét napjáig nem aludhattak egy ágyban.
Ilyenkor még a ruhákat is megválogatták - sötétebb színűeket öltöttek fel. A fiatal lányok is sötétebb ruhában jártak az amúgy megszokott élénk színű helyett. 
Hogy ne lehessen senki titokban torkos húsok terén - sok helyütt a kolbászt, szalonnát, és minden más finomságot bezárták a kamrába kulccsal, a kulcsot pedig beledobták a kútba - amit aztán majd csak nagyszombaton húztak ki. 
Csak böjti edényben főztek, olyan fazekat, lábast, tepsit,serpenyőt nem használtak, amiben régebben hús sült, vagy zsírral főztek benne. 
Hogy ne is férhessenek hozzá, és még véletlenül se kerüljön kézbe, ezért a húsos edényeket bevitték a tisztaszobába.
Így aztán főleg leveseket ettek kenyérrel, sok gyümölcsöt ettek így, vagy ott volt a cibereleves, bableves, és más hüvelyesek, káposzta, zöldségek, burgonya...puliszkát többféle módon készítettek, krumpli- tésztaételek, a legtöbb családnál a tojás, túró, sajt. 
De elkészítették a töltött káposztát is, csak nem hússal, hanem kukoricával, vagy kukoricadarával töltve fűszeresen. 
Sőt, voltak olyan vidékek, ahol hurkát is készítettek - belsőségek helyett krumplit beletéve.
És persze ott volt a hal, aminek fogyasztása megengedett volt, abból pedig finom csemegét lehet összehozni.