Míg ő meg nem jelent, azt se tudtuk mi fán terem a "kobold"

A sorozatot volt, aki gyerekként, volt aki felnőttként gyerekeivel, és volt, aki még gyerek nélkül, de felnőttként látta. 



Hisz ez a történet is olyan volt, amit az idősebb korosztály is kedvelt, vetítésekor ők is ugyanolyan örömmel nézték, mint a kicsik. 
A Pumukli kalandjai sorozat NSZK-osztrák-magyar koprodukcióban készült 1979-től, de majd csak 1982-től vetítették, és az  első sorozat 52 részből állt. 
A sorozat technikája érdekes volt, mert a környezet valódi volt , itt-ott rajzoltak is bele, és mindenki élőszereplő volt benne, egyedül Pumukli nem. 
Pumukli egy kelekótya, mindent tudni akaró, mindent megmagyarázó, ugri-bugri kobold, aki úgy dönt, hogy innentől a morgós asztalosmester Éderhez szegődik. Eddig is ott élt már egy ideje, csakhogy most baleset érte - hozzáragadt az enyves dobozhoz, így láthatóvá vált. Éder Mester enyhén szólva nem fogadja kitörő örömmel, de aztán megenyhül vele. Innentől kezdve szórakoztatóbbá válik élete, mert Pumukli gondoskodik róla, hogy ne unatkozzék. Állandóan csínyeket követ el, de nem mindig akarattal. Idővel nagyon is jó kapcsolat alakul ki köztül, mindketten szeretik a másikat.  Bármi csínyt, butaságot követ el a kis kobold - Éder Mester rendbe teszi. 
Az öreg asztalosmester magyar hangja a csodálatos Szabó Gyula volt. Pumuklit pedig Pusztaszeri Kornél alakította. 
A későbbi sorozatokban már nem Gustl Barhammer alakította az asztalos, mert 1993-ban elhunyt. Ezért a történetben egy rokona veszi át az asztalosműhelyt, és örökli vele a koboldot is, összebarátkoznak, és onnantól ő is gondoskodik róla. Érdekesség, hogy Éder mestert a későbbiekben alakító Hans Clarin az  eredeti sorozat 52 részében Pumukli hangja  volt még. Utána már mindkét szerepet ő alakította. 
Aztán hangszálbetegség miatt le kellett mondania idővel Pumukli szerepéről. Egy ideig játszotta még Éder mester szerepét, majd ő is elhunyt.
Így aztán a sorozat is véget ért. 
Fotó: Készítette: Alkotó Ellis Kaut - https://www.youtube.com/watch?v=iyLC9jloiGo, filmkocka, https://hu.wikipedia.org/w/index.php?curid=1388786