Mire használták régen a pókhálót, vagy mire a békát?

Régen még nem voltak orvosságok, ha egyes betegségekre  létezett is, orvos közel, s távol biztos nem volt faluhelyen, így amit csak lehetett megpróbáltak házilag gyógyítani. 
 Sok esetben sikerült is. Ami meg nem sikerült, arra úgyis mindig volt magyarázat.
Hogy  a beteg szervezete magától is legyőzte volna a "kínt", vagy a gyógymód segített - ezt nem lehet tudni, de voltak olyan próbálkozások, aminek volt tudásalapja, és megfigyeléseken alapult.  
Ott voltak a ráolvasások, ez esetben  a hitet használták fel a javulás érdekében. 
Az nyilvánvaló, hogyha hiszünk a gyógymódban, akkor az már fél gyógyulás.
Azt a módszert az egész országban ismerték, és ismerik, hogy ha valaki megvágta magát - az istállóban lévő pókhálóval kellett borogatni sebét.
 Ez megállította a vérzést, és még el sem gennyesedett a seb. 
Az orvosok ezt azzal magyarázzák, hogy a sűrű pókháló a fertőzésektől védelmet nyújtott, és  segítette a véralvadást. 
 Az is bizonyítottan gyógyhatású, mikor a vágott sebre frissen vágott állat veséjét rakták. Ezt a módit általában a mészárosok alkalmazták. 
 Orvosilag bizonyított tény hogy gyógyít, ugyanis a vesében lévő adrenalin segítette a véralvadást. 
 Az viszont már nem teljesen tiszta, hogy vizelethajtónak miért használták állatok kiszárított hugyhólyagjának porát. Nagy eséllyel áthallás történt. Amilyen szervezet használnak, az arra a megbetegedésre biztos jó lesz...
Igencsak furcsa, ma már hihetetlen gyógymód volt a hideglelésre a tejjel elkevert kutyaürülék pora. 
Ha ezt megitta valaki, akkor biztos, az, hogy kirázta a hideg mellékes problémának számított. 
 Daganatra fogtak egy békát, de nem ám akármikor, hanem Szent György nap éjszakáján, április 24-én. 
Ezzel a békával aztán kilencszer körülkerítették a daganatot, és úgy gondolták, ettől elmúlik. Ez a körülkerítés annyit tett, hogy a duzzanat körül mozgatták a békát.
Nyilván néhányszor sikerült, hisz minden betegség gyógyulhat akár spontán is... 
 Ha valakit megharapott a veszett kutya, akkor kőrisbogár port adtak neki tejben, vagy pálinkával, de akár lekváros kenyérrel is bevehette. Ha bírta...
Összesen 9 bogár páncélja kellett ehhez a gyógyszerhez. 
Mindenesetre ha meggyógyult tőle az azt jelentette, hogy a kutya mégsem volt veszett.
 Aztán ott volt a pióca, amiről mindenki tudja, hogy nagyon hatásos segítő társunk, még pár évtizeddel ezelőtt is kapható volt nagyobb piacainkon. Piócás emberek árulták, külön lelőhelyük volt. 
Görcsoldó, fájdalomcsillapító, értágító, alvadásgátló - kész gyógyszertár a nadály. Használták is rendesen fejfájásra, fájdalmakra gyulladásra, gutaütésre, agyvérzés elkerülésére, magas vérnyomásra, stb...
Szatmári részen volt ismert gyógymód reumára a fájós láb beásása a trágyadombba. Az erjedő trágya jó meleg, végül is akár jó hatással is lehetett...
Fotó: Sulinet.hu