1918. a spanyol nátha éve volt - de Saint Louis városában már akkor a modern elveket követték

...rájöttek hogy lehet a vírus terjedését lelassítani, hogy az egészségügy időt nyerjen, így a betegeket hathatósabban tudják kezelni.

Mai napig ezeket az óvintézkedéseket tartják járványok esetén alapnak.
1918. október 12-én írt erről a Népszava:
A spanyol nátha csak terjedt, terjedt, és a hatóságok tehetetlenül álltak, mivel az emberek könnyelműek voltak,  a kórházi ellátásnak, és a szociális nyomorúságnak is része volt. 
Csak október első kilenc napjában 4883 betegséget jelentettek (tiszti főorvos jelentése) - és ezen betegségből 321 végződött halállal.  Egy nappal később 51-en haltak meg.
Akkor  a civil áldozatok nagy része nő volt. Ezt pedig azzal magyarázták, hogy a nők nem vették komolyan az óvintézkedéseket, ugyanúgy összejártak találkozgatni, mint annak előtte. 
Világszerte hirtelen terjedt a járvány, és rengetegen haltak meg. 
Ám volt egy város az Amerikai Egyesült Államokban, mégpedig Saint Louis (Missouri állam), ahol olyan járványügyi intézkedéseket vezettek be, amivel sikerült a megbetegedések számának  tetőzését jelentősen eltolni, nem teljesedett ki olyan hirtelen a spanyol nátha, mint a világ más részein.
Ennek pedig az volt az oka, hogy azokat az intézkedéseket léptették életbe, amit mai napig alapnak tartanak ezen a területen. (Pár évvel később amúgy Miskolc polgármestere hasonló felhívást tett közzé polgárai felé)
Amikor az első civil fertőzöttet észlelték, akkor a város vezetése minden olyan helyet bezáratott az amerikai polgármester, ahol az emberek normál esetben tömegesen megfordultak. 
Ezek voltak akkoriban az iskolák, a könyvtárak, játszóterek, nyilván sportrendezvények, és a 20 főnél nagyobb összejövetelek. Függetlenül attól, hogy zárt, vagy nyitott téren rendezték. 
Akkor még nem voltak buszok, ellenben a villamoson való utazást is korlátozták. 
Ezeknek az intézkedéseknek volt köszönhető, hogy ott, helyileg  a halálozások száma más területekhez viszonyítva nagyjából a fele lett, mint más helyeken.
Elhúzták a járványt, egyszerre kevesebb beteg volt, így az egészségügy hathatósabban tudott munkálkodni. Kevesebb beteg = több odafigyelés, kevesebb halott... 
És már akkor is tudták, hogy ezeket az intézkedéseket akkor kell meghozni, mikor még a lakosság kevesebb mint 1 %-a fertőzött.