A Kapatox gyomirtót ismered?

Mert ugye egy ideje már vannak vegyszerek bőven. 
Van aki ragaszkodik ezekhez, van aki megelégedett a régivel, és még mindig a "kapatox"-ot alkalmazza.


Úgy 50 évvel ezelőtt még egyszerűen nem volt gyomirtó, de legalábbis háztájiban biztos nem használták. 
 Sokan még ma sem, csak ha nagyon muszáj. A régi parasztok azt mondják, hogy a gyomirtó a lusta ember kapája. 


Ebből adódik, hogy a legfontosabb dolog a kert földjének állandó művelése. 
Ha szárazság volt, akkor azért, hogy a gyom ne szívja el a növénytől azt a kis tápanyagot is,meg ne levegőzzön a talaj. 
Ha esni fog akkor meg azért, hogy majd jobban hasznosítsa a föld, a növény a csapadékot. 
Aztán ha  szikkadt annyit, hogy a földre rá lehetett menni - akkor meg azért kellett kapálni, hogy egyrészt lazuljon a talaj a nagy eső után, másrészt meg megakadályozzuk a túl gyors kiszáradását... 
A gondos kapatox használat következtében szebben nő a növény, olyan mintha csak húznák...
 Meg hát a gyom sem ment veszendőbe, ha mégis kidugta a fejét , a baromfiak kedvvel eszegették még abban az időszakban is, amikor a földre nem engedték ki őket, mert kicsi volt, sérülékeny a növény - összekapdosták a gazdák és mehetett is a csibéknek, talpastiknak.
A kapálás régen mindennapos munka volt, a parasztok azt mondták, hogy állandóan lehet a háztájiban munkát  találni, nincs idő tétlenkedésre. 
 Hát még a földeken...! 
Nagyobb táblákat is megkapáltak ha kellett, nem hajolgatva, mert úgy nem lehet bírni. 
A jó testtartás kapálásnál a szinte álló helyzet, és nem keményen markolni a kapa nyelet, mert akkor a tenyér pillanat alatt hólyagos lesz... Ehhez is érteni kell, akárcsak a vegyszer kikeveréséhez...
Ha pedig nem bírtak már a kapával, akkor jött a húzatás. Vagy lóval, vagy tehénnel, kinek mije volt. 
 Ha nem volt, akkor meg volt a szomszédnak, oda-vissza kapok alapon. 
 A parasztok nem ijedtek meg a tűző napon való munkától sem, sokszor kimentek a földre nagy melegben - mondván: ilyenkor pusztul a gaz. 
Persze ők is tudták, hogy a hajnalban kikapált gaz is elhervad ugyanolyan gyorsan, de ha felgyűlt a munka, akkor valami magyarázatot mégis csak találni kellett. 
Amúgy meg volt nekik egy nagyon ügyes, élelmes őszi segédcsapatuk  erre a műveletre, akik  megalapozták , hogy amennyire csak lehet kevés gaz szaporulat legyen.
 Ők voltak a baromfiak, főleg a tyúkok. Amint meg volt a betakarítás kiengedték őket a földekre. Semmi más nem kellett napközben nekik, csak egy kis víz, hűvös helyen. 
Ők aztán elvégezték a munka nagy részét, amit majd következő nyáron vegyszerrel kellene. Összeszedték a kártevőket, bogarakat, hernyókat, és mindent, ami nekik kellemes. Ott voltak a magvak is, ezek nagy részéből a gaz következő generációja kelt volna. 
Azt is felkapirgálták, elfogyasztották. 
A tyúkok jól tojtak tőle, a gazdának következő évben kevesebb volt a munkája, a föld pedig jól járt, mert szárnyasok etetése közben még trágyát is kapott.
Fotó: Fortepan.hu/Fortepan/MANDA