"Apu! Hogy megy be az a nagy elefánt, az oroszlán barlangjába...?"

Szinte nincs ötvenes-hatvanas években született, aki nem emlékszik erre a dalra.  Előadókészségének legnagyobb dicsérete az, hogy gyermekkori emlékként mai napig úgy él bennem, mintha egy kisgyermek énekelné a kuplét... Ezt pedig csak a legnagyobbak tudják...
Budapesten született 1901 szeptember 6-án Grawatsch Tivadar néven. Édesapja könyvkötő volt és papírkereskedő, édesanyja pedig énektanárnő. Az üzletben papírtrombitákat, csákókat, kalapokat árultak, ő pedig ezeket rendszeresen használta színielőadásainál - kellékként. A nézők  természetesen szülei, és a vásárlók voltak. Muzikalitását így édesanyjától örökölte.

Morvaországból származott a család, konkrétan Bilics községből, először Bécsbe költöztek, majd Budapesten éltek tovább.
Tivadar egy elemibe járt, méghozzá egy osztályba Német László - későbbi íróval.  Szülei elvitték kisgyermekként a Bábszínházba, melynek hangulata azonnal magával ragadta. Édesapja ezt látva házilag készített neki egyet, így aztán a már semmi akadálya nem volt a színi előadásoknak. Műkedvelő előadásokra járt, és egyszer kisgyerekként fel is lépett egy darabban, innentől kezdve már tényleg vonzotta a színpad.
A Ferenc József gimnáziumban érettségizett, az osztály központi egyénisége lett, utánzott, bohóckodott, nevettetett - már erősen érződött színészi képessége.
Tanárai annyira nem díjazták humorát, az évek
során többször meg is bukott, utolsó évben iskolát is váltott, ami nem volt hosszú életű, mert magatartásával ott is felkavarta az állóvizet, elküldték, végül a Felsőkereskedelmiben végzett.
Ekkor már a házbéli ifjúsággal színházat játszottak, de tanulni nem akaródzott - ám végül mégiscsak leérettségizett. Milyen érdekes, hogy sok színésznek nem tetszik a tanulás - aztán végül egész életében tanul-tanul-tanul.
A Postán helyezkedett el, a Nagymező utcában. Állása egyetlen napig tartott, aztán felmondott - ugyanis a Feld Színház kórustagokat keresett.
Innentől kezdte statisztált, kórustag volt, de 1920-ban az ottani színházigazgató hívására már Miskolcra szerződött. Ott első szerepében komikus szerepet játszott, egy kicsit buta, szeplős kamaszt. A közönség egyből elfogadta, megszerette, már a jelenete közben nyílt színi tapssal honorálta.
Innentől kezdve vallotta - igazán boldog csak az lehet, aki másokat is boldoggá tud tenni...
Színidirektora, Sebestyén Géza ajánlotta neki, hogy végezzen színi iskolát. Színésznevét is vele választotta. Egy beszélgetésük alkalmával megkérdezte a fiatal színésztől, hogy honnan származik furcsa nevük. Ekkor mesélte el neki, hogy Morvaországból jöttek, Bilics községből. Végül direktorával közösen eldöntötték, hogy innentől ő Bilicsi lesz, Bilicsi Tivadar.
Kiváló hangja, elegáns tartása, szimpatikus egyénisége, jó megjelenése miatt a közönség első pillanattól kezdve szerette, kedvelte. Ismert színházi színész lett Pesten, ám a film is felfedezte.
Feleségét is a szakmának köszönheti, 1938-ban  - ő szintén végzett színésznő volt, Tímár Liza. Egy darab próbáján találkoztak először, egy lányt alakított, aki szerelmes a Bilicsi Tivadar által alakított férfibe. Nem egyik pillanatról a másikra szerelem volt - pár hónap alatt azonban nyilvánvalóvá vált, hogy az élet egymásnak teremtette őket.
1942-ben házasodtak össze, tehát 39 évet éltek le egymás mellett - azért ez a színház szakmában mai napig különleges, szerelmük valóban egy életre szólt.
Egy évvel később megszületett Marika, következő évben Katalin, két évre rá Erzsébet, aztán 1948-ban Éva.
Sokat haknizott ebben az időben, hisz el kellett tartania családját. Így aztán sok kuplét is énekelt. Ezek közül volt egy, ami a gyerekek és felnőttek között is nagyon-nagyon népszerű lett - mai napig kevés ember van, aki nem ismeri ebben a hazában.
Ez pedig az "Apu hod med be az a nad elefánt" Címe persze nem ez, hanem Évike az állatkertben, lényegében legkisebb lánya, a kis szöszke Éva csacska kérdéseiről szól. Nem ő írta a dalt, nem ő szerezte a zenét, Garai Imre műve, de valahol nyilván ott volt a létrejöttében.
Rengeteg sláger fűződik a nevéhez, az egyik legnagyobb a Levél apukához.Nagyjából 100 színpadi szerepet alakított, és sok-sok filmben játszott, melynek egy része sajnos megsemmisült.
Az ötvenes évek gyermekei is emlékezhetnek rá, a Csinn-Bumm Cirkusz Bruhaha Kelemenje volt.
Nyugdíjas éveiben is játszott, mellette pedig színészkollégáival kapcsolatos emlékeit vetette papírra - azt akarta, hogy a közönség ne feledje őket.
Utolsó éveiben tüdőrákos lett, de még fellépett. Betegségét a külvilág fele tagadta - hozzátartozói nem mondták el neki, de ő tudta mivel áll szemben. Másoknak arról beszélt: tüdőtágulata van.
Utoljára 1981. áprilisában áll színpadra, pár hónapra rá, 1981. július 11-én, Siófokon hunyt el.  Forrás: Szineszkonyvtar.hu