Miért olyan sokszor csapadékos Medárd környéke?

Ez tulajdonképpen monszun, csak sokkal enyhébb formában, mint Délkelet-Ázsiában.

A nagy meleget nagy zivatarok, és akár nagy esőzések követik. 
Ennek az az oka, hogy Európa belső területei jóval melegebbek a partvonalnál, az Atlanti-óceán felől általában hűvösebb áramlatok érkeznek, amik természetesen páradúsak is. Itt van nálunk, és a középső területeken a meleg légtömeg, nyugatról pedig érkezik a hűvös, párás levegő, dörgéssel, villámlással.  
Medárd amúgy a nép kívánságára lett püspök, fáradhatatlanul terjesztette a kereszténységet, s már gyermekkorában  egy hatalmas sas kiterjesztett szárnyaival óvta az esőtől...
Utolsó kívánsága is az volt, hogy a szabadban temessék el, ahol a mennyből aláhulló eső is érheti a hantját.  Így is történt, ám később mégiscsak templomba temették el 971 június első napján. Ám temetésekor óriási eső jött, mely 40 napig tartott. Természetesen égi jelet gondoltak mögé. 
Amúgy valóban úgy van, hogyha Medárd környékén esik az eső, akkor nagy eséllyel néhány hétig számíthatunk rá, hogy több csapadék lesz az átlagnál. 
Persze ez nem konkrétan Medárd napjához kötődik, hanem egy körülbelüli időpont. Ha június eleje csapadékos, akkor nagy eséllyel a rá következő hónap is az lesz. 
Volt olyan hely, ahol úgy gondolták, hogyha Medárd napján száraz idő van, akkor jó lesz a bor, ha pedig esik - nem lesz jó minőségű. 
Persze egyik nem zárja ki a másikat, hisz ez az esős idő nem egyfolytában ömlő zuhatagról szól, kellemes nyári, vagy akár tikkasztó nyári időben egy-egy zápor, vagy akár egy kicsit hosszabb eső sem árt meg, sőt frissítő hatása van. Fotó