Nagyapáink, dédapáink idejében is pusztított hatalmas jégeső - videóval

1922. július elején egy szerdai napon óriási jégeső vonult végig Budapesten, ami aztán hatalmas károkat is okozott. 

Egyes helyeken diónagyságú, máshol kis barack, vagy galambtojás nagyságú jég esett, jó ideig magában, ami nem tett jót embernek, növénynek állatnak. 


A városligeti Fővárosi Múzeum üvegtetejét is betörte, a bezuhanó üvegdarabok több műtárgyat is tönkretettek.
Több szobrász, és festő üvegtetejű műtermét is egy időre használhatatlanná tette a jégeső, volt, ahol ujjnyi vastag üveget tört be pillanatok alatt. 
Budán egy embernek betört a feje, sérülése súlyos lett a jégeső következtében.
Az ügetőpályán öt ember sérült meg, az ottani orvos kezelte őket. 
Egy mentőkocsi, amit Leitner Jakab kocsis hajtott is áldozata lett a szokatlan időnek. A kocsiba befogott lovak megbokrosodtak a vihartól, és egyszerűen nekimentek egy ház falának.  Az ütközéstől, és a jégdaraboktól aztán zúzódásokat szenvedtek.  És a kocsi összes ablaka betört. A Mentőegyesület egy másik kocsija is balesetet szenvedett, Breiner János  befogott lovai a vihar hatására szintén megbokrosodtak, és egy épp érkező konflisnak nekirohantak. A konflis felborult, és megsérült. És persze maga Breiner János, és a lovai is, bennük a dió nagyságú jégdarabok tettek kárt.
Már napok óta várták a pestiek a felüdülést, a jó ideje tartó 35 fok körüli hőmérséklet miatt mindenki, növény, állat, ember epekedve várta a felfrissülést. 
A felhők láttára kinyíltak az ablakok, és reménykedtek az üdítő záporban, ám helyette kövér cseppekben hullott alá az eső, villámlani, dörögni kezdett - majd a hirtelen becsukott ablakokon kopácsolni kezdett a jég. 
Nagyjából negyedórán keresztül esett, ezalatt az úton és a gödrökben összegyűlt a jég.
Aki az utcán volt, az mind a kapuk alá menekült, a konflisok  letakarták pokróccal a lovakat, a villamosok is megteltek az ítéletidő alatt. 
Aztán ahogy jött, úgy ment a vihar, mivel szélcsend állt be, a lakásokba beszorult a mellett, ezért még fullasztóbb lett az idő, mint az eső előtt. A forró kövezetre esett jég csak pillanatra hűsítette a levegőt. 
Hatalmas tömeg várakozott még este fele is a Széna téri villamosmegállóban, mindenki ki akart jutni a szabadba a füllesztő lakásból. Aki inkább a Margit sziget mellett döntött az jól járt, ott is óriási tömeg élvezte a végre pormentes, árnyalattal tisztább levegőt. 
A mentőkocsis vállán, fején véres sebesüléseket szenvedett. A mentőegyesületnek érzékeny kára van azáltal, hogy a kocsi összetörött. Az ügetőverseny pályán nyári- barack nagyságú jégdarabok estek, amelyektől öt ember fején megsérült. A sérülteknek a pályaorvos nyújtotta az első segítséget, be- kötözés után eltávoztak. Később megcsendesedett az eső, a jég egy-kettőre elolvadt a forró , kövezeten, elvonultak a barna viharos fellegek, a levegő azonban nem hűlt le. A házakba beszorult hőség a teljes szélcsend miatt fullasztóbb volt, mint a déli órákban s csak a késő este hozott valamelyest enyhülést. A Széna téren kilenc óráig nem lehetett a villamos kocsikat megközelíteni: a zöldbe és friss levegőre vágyók olyan tömegekben lepték el a kiránduló helyekre induló kocsikat. Holott kellemes volt az este a Margit szigeten is, ahol az éjféli órákig a legzajosabb vasárnapinál is - hatalmasabb emberáradat élvezte a valóban pormentes, hűvös, tiszta levegőt és éjszakát. 

1925. július 22-én is hatalmas jégeső zúdult a városra. Fél órán keresztül esett majdcsak, mind nagyobb jégdarabok potyogtak az égből, pattogott a háztetőkön, és az utak kövezetén is. Úgy állt a jég Budapest utcáin, mintha csak tél lett volna.  

Az utcákon lehetetlen volt a közlekedés, akik gyalog voltak azok fedélt kerestek fejük fölé. Aztán a jeget óriási eső követte, a kapuk alját is elöntötte a víz, vitte az utcai szemetet is, sok helyütt pallón lehetett közlekedni. 
Még a vihar elülte után is jóval lapátokkal hányták el az útból a jeget. 
Lakásokat, pincéket öntött el a víz, szivattyúzni kellett sok helyen. Az Andrássy út 38. sz. ház harmadik emeleti lakását áztatta el a lezúduló víz, a Király utca 80. szám alatti épületének tetőszerkezete annyira megsérült, hogy a lakásokba nem csak az esővíz folyt be, hanem a jégeső is behullott, így még a bútorokban is kárt okozott.  
A vihar következtében egy időre leállt a villamos forgalom, mert a sínek víz alá kerültek Pesterzsébeten és Rákospalotán. 

És persze nem csak Pesten volt ítéletidő, hanem környéken is. Hatalmas károkat okozott a kukoricásokban, és a szőlőkben, és az épp ekkor, vagy később érő gyümölcsfák is megsínylették az jégesőt, és a vele járó hatalmas vihart.
Forrás: Nemzeti Újság, Világ, Kis Újság 1922. július, Fotó: Filmhíradó online képkocka (egy héttel későbbi, 22-i jégeső felvétele)