Szerinted mikortól van személyi igazolvány?


Valahogy úgy gondoljuk: ez nyilvánvalóan már réges-rég használatos irat, hisz e nélkül mit lehetne kezdeni?


Főleg régebben, amikor  ugyanaz a papír tartalmazta a lakcímet,  a munkahelyet is - valamint a családi viszonyainkat is - ezek nyilván régen is nagyon fontos adatok voltak.
Érdekes viszont hogy az ötvenes évek előtt még sem volt  ilyen hivatalos papír, helyette egy csomó minden: keresztlevél, igazolványok, lakcímbejelentő, bizonyítványok kellettek ahhoz, hogy hitelt érdemlően igazold, bizonyítsd, Te vagy Te...
Ráadásul ezek közül a fontos papírok közül is sok elveszett a második világháború folyamán, valami rendszert kellett vinni a dolgokba, lényeges volt egy központi nyilvántartás létrehozása.
1948-ben született az ötlet, hogy az állampolgárok nyilvántartásba vétele miatt kell egy összeírás. Kötelező volt a be és kijelentkezés, és be kellett jelenteni a lakcímváltozást is. (Addig is, csak másképp - a háború előtt engedélyt kellett erre kérni).  És ez immár kortól független volt,  az se számított, hogy volt-e tulajdonukban ház, vagy más ingatlan, vagy csak bérlői annak.
1952-ben aztán meghozták azt a rendeletet, miszerint 1953-tól - két év alatt - minden magyar állampolgárnak biztosítanak Személyi igazolványt. Ehhez 15. évet be kellett tölteni, és az illetőnek Magyarországon kellett tartósan tartózkodni. 
Így aztán innentől nem volt állandóan szükség sem a születési, sem a házassági anyakönyvi kivonatra, de az úgynevezett állampolgársági bizonyítványra sem, sőt a munkakönyv lényegi adatait, valamint a tulajdonosának családi állapotát, gyermekeinek számát és lakcímét is tartalmazta. 
Tehát minden olyan adatot, amivel hitelt érdemlően bizonyíthatta, hogy kicsoda. 
Ezzel aztán lényegesen leegyszerűsödtek a dolgok, nem kellett egy szatyor irattal mászkálnod, ha valami intézni valód volt.
Azóta persze ez az irat sok mindenben változott, bizonyos adatok kikerültek belőle, másokra meg immár szükség van, de az biztos, hogy jó ötlet volt, innentől kezdve az állampolgárok nyilvántartása lényegesen egyszerűbb lett.
Egy dolgot kellett megtanulni - ami mai napig nem mindenkinek sikerül - hogy az igazolványt mindig magunknál kell tartani, bárhová megyünk. Fotó: Fortepan/Magyar Rendőr