Ha eddig nem ettél céklát, sürgősen barátkozz meg vele...!

Régen falun szinte minden háznál volt néhány sor belőle, mert nagyon finom savanyúságnak. Az az igazság, hogy másra nem is nagyon használták.
Betegségből lábadozók gyakran fogyasztották - ugyanis úgy tartották, hogy vérpótló, roboláló  
És bizony nem tévedtek.
Alapíze édeskés, egy kicsi a levesbe, vagy akár nyersen reszelve, salátának, krémlevesnek - változatosabbá teszi az étrendet, és nagyon-nagyon jót teszünk szervezetünknek. 

A céklát legtöbben savanyúságként fogyasztják, és úgy gondolják - ezzel le is vannak tudva hasznosítása, holott egyik legegészségesebb, gyógyhatású növényünkről van szó. 
Vitaminok tömkelegét tartalmazza ásványi anyagokkal egyetemben. Nem csak a gyökerét, hanem  a belső zsenge leveleket is fogyaszthatjuk, hasonló íze van, semmi problémát nem okoz fogyasztása. Tökéletes salátába keverve.  Hogy milyen vitaminokat tartalmaz? A-, C-, B6, csupa élettanilag fontos anyag.
A cékla javítja vérkeringésünket, fogyasztásával csökkenthető az Alzheimer-kór, és a demenciás megbetegedések rizikója.  És persze nem csak a rizikót lehet vele csökkenteni, vagy akár pici javulást elérni a már kialakult betegségeknél, hanem memóriánk fitten tartására is jó.  
Ráadásul tartalmaz nitrátokat is, melyeket szervezetünk olyan anyagokká alakít, melytől vérnyomásunk csökken. Ha kordában tartjuk vérnyomásunkat olyan komolyabb problémákat előzhetünk meg vele, mint az életet veszélyeztető stroke, vagy szívroham. 
A cékla tartalmaz antioxidánsokat, fitokemikáliákat, és antioxidánsokat, melyek hatása köztudottan daganatellenes. Képesek lassítani a tumorok növekedésének idejét, kiváló hatású kezelések kiegészítőjeként a tüdőráknál, hereráknál, emlő-, prosztata- és bélrendszeri rosszindulatú daganatoknál.
Mivel befolyásolja jó irányban a fizikai erőt, növeli a teljesítményt, jobban tudunk általa összpontosítani, ezért nagyobb kihívások előtt nem árt, ha fogyasztunk belőle. 
Olyan ásványi anyagok vannak benne, mint a magnézium, réz, kalcium, mangán. Ezek a csontrendszerre, és a fogak állapotára van jó hatással. És mivel természetes anyagok, és ezáltal tökéletes arányban találhatók meg a növényben - könnyen tudja szervezetünk hasznosítani. 
Már gyerekkorunkban is hallottuk biztos, hogy vérszegénységre tökéletes megoldás a cékla. Nem beszéltek butaságot nagyanyáink, ugyanis az élelmiszerek között a céklának van az egyik legmagasabb vastartalma, így a vérszegénységre kiváló természetes gyógymód.  Plusz, tökéletes összeállítás szintén felszívódás szempontjából, mivel a benne lévő C-vitamint pont segít ebben.
A májunk is hálás lesz nekünk fogyasztásakor, segít a méregtelenítésben, így nagyobb eséllyel kerülhetjük el a  zsírmáj kialakulását.  Vannak benne olyan anyagok, amik stimulálják a máj működését, ezáltal könnyebben választják ki szervezetünkből a mérgező vegyületeket.
Gyulladáscsökkentő hatása miatt jó a pattanásokra, és egyéb gyulladt felületekre. 
Ha rendszeresen fogyasztunk belőle, akkor segítjük bőrünk megújulását is, később jön el az öregedés időszaka.