Mi a "tüzes karcolás"?

A mai gyerekek már nem tudják, hogy 50-60 éve még milyen veszélyek leselkedtek ránk, és azt sem, hogy mi még sok betegség ellen nem rendelkeztünk védettséggel - mivel nem volt ellene védőoltás. 

Az előttünk élt generációk pedig még rosszabb helyzetben voltak.
A mi időnkben még valós veszély volt a fekete himlő. Ez ellen már régen volt oltás, ennek ellenére kevesen éltek vele, hisz nem volt ingyenes. Nagymamám is elkapta gyermekkorában - szerencsére kigyógyult belőle, de voltak akik nem.
Pedig már Mária Terézia is beoltatta saját magát, és egész családját is tüzes karcolással - mert hogy ez volt a neve - jelezve, hogy nem kell
félni tőle, és az alattvalók is éljenek vele.
Nem is tudjuk milyen nagy szerencse, hogy ma már a legtöbb gyermekbetegség ellen van hatásos megelőző vakcina, és nem csak gyermekbetegségek ellen, hanem felnőttkori fertőző betegségeket sem kapunk el, ha ellene beoltatjuk magunkat.
Ott van például a gyermekbénulás, ami az ötvenes években oly sok áldozatot szedett. A járvány idején hatalmas összegbe került még egy oltóanyag, akár egy teljes fizetést is le kellett számolni érte. 
Mégis voltak, akik már ekkor éltek vele. 
Ma ingyenes, bárki hozzájuthat, sokan ódzkodnak tőle...
Ott az agyhártyagyulladást megelőző oltóanyag. Ilyenről néhány évtizede még nem is hallottunk, ma pedig biztonsággal megelőzhető. Régen nagyon sok családban előfordult, hogy megbetegedett a gyerek, és akár sosem épült fel.
A szamárköhögés rettegett betegség volt, ugyanígy a torokgyík is. Ma már csak elbeszélésekből tudunk róluk. És ez a védőoltások miatt van így. 
Vagy a TBC, vagy a Tetanusz?  Hány gyerek meghalt volna, - és felnőtt is - ha annak idején nem kapják meg a kötelező védőoltásokat?
Vagy  a rubeola elleni vakcina, ami nem is annyira a kisgyermekek védelmét szolgálja, mint a gyerekek édesanyjáét, pontosabban esetleges születendő testvéréét. 
Egyrészt így a kislányok már felnőtt korukra védettek lesznek a rózsahimlő ellen, másrészt ha gyerekük valami folytán még az oltás előtt elkapná, és pont terhes a mama - semmi egészségügyi problémája nem lesz a magzatnak. Ugyanis súlyos egészségügyi problémákkal születtek a rubeola kórokozójával "találkozó" gyermekek.  
Hol van már a mumpsz, kanyaró, ami miatt régen egész osztályok hiányoztak? 
Ezeknek a betegségeknek a "hiánya" mind a kötelező, és adható védőoltások hatása. 
Fotó: Éva Magazin, Pinterest