Mire volt jó a lapos üveges vodka?

Persze ezen a fotón nincs olyan - ezek mind pálinkák, amiknek szaga van. 
Vagy illata - attól függ, ki hogy áll hozzá, issza, vagy nem issza.
A régi időkben sem voltak boldogok a munkáltatók, ha dolgozójuk ittasan érkezett be a munkahelyre. 
Reggel azért totálkárosra kevesen itták le magukat, de sok helyütt érdekes módon a dolgozók nem józanodtak, hanem egy idő után még jobban szédelegtek.
Bár a gyárkapukban bármikor megállíthatták az embert a rendészek, akkor még portások, kapusok, és megkérhették hogy nyissa ki táskáját, szatyrát, forgassa ki zsebeit - ettől többet általában nem kértek. Sok idő lett volna átvizsgálni az embereket, meg akkor állandóan csak panasz lett volna. 
Úgyhogy befele  szinte biztosan bemehetett szinte mindenki, ha csak nem a járda egyik oldaláról a másikra ténfereg.  Szemlátomást hulla részeg. 
De azért biztos ami biztos - aki bent is tölteni akart magába - és még képes volt a logikus gondolkodásra - az laposüveget vitt magával - feltöltve (nem, nem pálinkával, hanem vodkával).
A laposüveg azért kellett, mert az a zsebben is elfért, vagy a köpeny alatt a mellényzsebben, a nadrágban, bárhol. 
A vodka meg töltőanyagként azért volt fontos, mert lényegében szagtalan. Illetve van valami szaga, de jobban hasonlít a ragasztószagra, mint az alkoholéra.
Így gond nélkül fogyaszthatott a jó munkás nap közben is belőle - ha vigyázott, hogy ne legyen túl kapatos, nem lehetett gond belőle.
Hisz akkoriban még csak ritkán szondáztak. Drága volt, csak ha nagy gond volt valakivel, akkor költöttek ilyesmire, amúgy csak leheltették az embert.
Másik nagy területe a laposüveges vodka felhasználásának a katonaság volt.
Ott ugye elvileg alkoholos állapotban nem mehettek vissza eltávról, vagy kimenőről. Ezt persze ott sem forszírozták annyira, mert a visszatérők nagy részét fogdába dughatták volna.
Bent elvileg alkoholt fogyasztani tilos volt, de időnként jól jött volna egy-két slukk, hogy felejtsék az otthoni gondokat, jobb hangulat legyen.
Bevinni ugye hivatalosan nem lehetett, ráadásul motozás volt  - nem lehetett csak úgy besétálni vele. 
Ezért alkalmazták a "kinti" világ újításait. Laposüveges vodkát vettek, azt pedig a nadrágban dugták el. Mármint ott az alsó környékén.
A legtöbb esetben ott nem vizsgálódtak, mikor az ellenőrzés volt. Lehet persze azért, mert túl sok legény lebukott volna, ráadásul ha bevisznek 2 decit így, attól 1-2 hét alatt úgyse mennek a falnak...
Fotó: Fortepan.hu/Bauer Sándor