Mit jelent, ha esküvői menettel találkozol, vagy ha kiborul a só? És ha a bútor recseg?

jelen pillanatban csoda lenne, hisz nem tarthatnak népes esküvőket, de egyébként...?

A babonákban manapság legtöbben már nem hiszünk, de valahol ott motoszkál mindig a gondolat, hogy sosem lehet tudni.
Így aztán néha belegondolunk, hogy most fordítva vettünk fel valamit, vagy talán ami jó, le kéne kopogni. 
Szóval nem hiszünk benne, de mégis ott van, mert gyerekkorunkban is ismertük a szokást, és azt csak úgy kitörölni lehetetlen. És miért ne alkalmaznánk csak úgy, a biztonság kedvéért? 
Azt a babonát mindenki ismeri - hogyha valami ruhadarabot fordítva veszel fel, akkor szerencséd lesz. 
Viszont van egy kitétel: úgy kell hagyni, nem szabad kifordítani. Ez manapság, mikor munkahelyen dolgozik valaki kevésbé megvalósítható.
Reggel figyelj, melyik lábaddal lépsz le először az ágyról. A bal az nem jó ómen. De ha kénytelen vagy azzal, mert másképp lehetetlen, akkor legalább arra figyelj, hogy mikor cipőt húzol, akkor először a jobb lábadra. Ezzel semlegesítheted a bajt. Ha meg jobb lábbal is kelsz, akkor csak jóra számíthatsz. 
Ha valami jó dologról beszélsz, és azt szeretnéd, hogy minden rendben is maradjon, akkor valami fán, csakis alulról felfele kell háromszor kopognod. Ez a szokás is elég ismert, és jó páran alkalmazzák...
Ha nap közben a ruháddal valami probléma adódik, mondjuk pecsétes lesz, vagy elszakad, felszalad a harisnyád, de azt csak hazaérkezve veszed észre - úgy gondolod, na most jól megjártad, mások biztos észrevették. 
Lehet, hogy észrevették, viszont ez azt jelenti a babonásoknál, hogy ezáltal valami nagy bajt kerültél ki.
Ha kiborul a só, akkor veszekedés lesz. Ezt ha nem a gazdasszony borítja ki, hanem más, de a gazdasszony az egésznek tanúja - azonnal tapasztalhatod is...
Manapság városon ritkán találkozhatsz esküvői menettel, de ha mégis megesik, akkor viszont a szerelem csak jót tartogat Neked.
Ha viszont halottas kocsit, menetet látunk - akkor a hiedelem szerint - valaki meghal a családból.
Ne adj kölcsön varrótűt, ollót, kést, ezek mind tönkreteszik a barátságot. Főleg, ha vissza sem adják...
Régen ha virágot vettél, akkor selyempapírba csomagolták. A selyempapírt pedig felül gombostűvel tűzték össze. Ezt bizony nem volt jó ómen benne hagyni, mert ez is a barátság végét jelenthette. 
Zsebkendőt ne adj ajándékba, de még kölcsönbe se, mert az csak haragot jelenthet. Mondjuk - a papírzsepi korszakában ez nehézkes...
Azt a szabályt mindenki ismeri, hogy a gyógyszert nem szabad megköszönni - mert hatástalan marad. Érdekes, hogy ez a babona mai napig töretlenül él. Bárki, ha ad valakinek egy-két szemet - rögtön a lelkére köti: meg ne köszönd, mert baj lesz....
Ha a bútorok elkezdenek maguktól recsegni, akkor valami nagy baj fog következni.  Ha viszont a ház, a tetőszerkezet recseg, akkor a legjobb, ha szétnézünk rendesen, mi a baj vele, mert az valóban gondot jelent babonán kívül is - valami nem stimmel.
Ugyanez történhet, ha eltörünk egy tükröt, de több darabra,  ez enyhébb bajt hoz  (már akinek baj) - ahány fele törik, annyi évig nem megy férjhez a leány.
Ha kinyílik a szekrényajtó csak úgy, az bizony nagy pénzkiadást hoz.  
Ha viszont az ajtó nyílik ki magától, akkor váratlan vendég érkezik. Váratlan vendég áll a házhoz akkor is, ha a készülő ételből valami leesik a földre. Ez ellen azonban van védekezés: Fel kell venni azonnal, felfújni, és megenni.  Így a vendég távol marad.
Ha mész valamit intézni, és valamit otthon hagysz, ezért visszafordulsz - nem lesz szerencséd. Ám ez ellen is tehetsz valamit: ülj le, ne siess, pihenj pár percet - aztán elindulhatsz. Olyan, mintha most indulnál el.
Ha találkozol kéményseprővel, akkor szerencsés leszel. Főleg, ha a gombod is megfogod, de ruhádon csakis a harmadikat - nyilván felülről - közben pedig mondogatod: Kéményseprőt látok, szerencsét találok. 
Ha abszolút biztosra akarsz menni, akkor viszont loholj utána, a seprőjéből lopj el egy szálat, és azt tartsd állandóan magadnál.
Ha ez nem sikerül, az is jó megoldás, hogy megfogod a gombot, mondod a mondókát. Ezt mindaddig, amíg egy törött üveget nem látsz. 
Ekkor aztán biztos lehetsz, hogy szerencsét találsz.... :)
Fotó: Fortepan.hu/EBNER