Miskolci polgármesterként a spanyolnátha idején ugyanazt javallotta, mint a mostaniak

dr. Szentpáli István  Miskolc egykori polgármestere volt. 
Háromszor választották városa első emberévé a jogi végzettségű férfit, először 1902. december 12-én.

Másodjára 1908. december 15-én, ellenjelölt nélkül lett polgármester, majd harmadik alkalommal 1917 októberében választották meg.
Így ő volt a polgármestere Miskolcnak a spanyolnátha járvány idején is.

Tudni kell, hogy mikor érkezőben volt a járvány, akkor nálunk, orvosi körben lekicsinylették. Azt mondták róla, hogy ez egy enyhe influenza, 2-3 napos  lázzal túl is leszünk rajta. Borivást tanácsoltak, pihengetést, de nyugtatták a lakosságot, hogy szinte észrevehetetlen lesz a betegség, semmi komoly.
Az első igazolt spanyolnáthás megbetegedés Amerikában, Fort Riley támaszponton történ, és még aznap több százan megbetegedtek. 
A világon három hullámban szedte áldozatait, először 1918 márciusában, aztán augusztusban, majd 1919 elején.  Akkor a 20-40 közötti korosztály volt a veszélyeztetett. (háború)
Miskolcon mindannyiszor dúlt a járvány, ekkor még Szentpáli István volt a polgármester.
Nyilván nem saját magától fogalmazta a plakát szövegét, ekkoriban Dr. Katona József  volt a főorvos. 
1918. szeptemberében a vármegye is felhívással fordult a megye lakosságához, de ilyen röplap formájában, a városi polgármester adta ki az ajánlásokat.
És hogy hogy nem, szinte ugyanazokat tartalmazza, mint a mostani járvány idején - persze saját korába ültetve, és megtoldva azzal: Ma már tudjuk, hogy a száj, torokfertőtlenítést sem a spanyolnátha, sem a koronavírus fertőzés esetén sem jelent védelmet, hisz a kórokozó főleg a légutakat támadja. 
De minden más felhívása mai napra is igaz... 
Tehát nincs ebben semmi bonyolult, semmi borzasztó - ha már több, mint 100 éve is alkalmazták ezeket a dolgokat a járvány "ellaposítására"...