Tudod, mi a kalapkúra?


Ha az idősebb korosztályból megkérdezel valakit faluhelyen, akkor a kérdezettek egyharmada azt fogja mondani, hogy jól fel kell öltözni, kalapot a fejre (vagy inkább kucsmát), aztán csak inni, inni, inni. Majd bebújni úgy egy az egyben a dunna alá, és izzadni, ahogy csak bírsz. 
Ez a módi nem igazán tudom miért terjedt el, de lehet hogy ez még valamelyest hatásosabb is, mint az eredeti változat, miszerint a kalapot nem felvenni kell, hanem letenni magunk elé az asztalra, pultra, akárhová, és utána addig inni, amíg két kalapot nem lát az ember. 
Ahhoz hogy a "vágyott célhoz" (kettőslátás) elérjen az ember már több féle lehetőséget felkínálnak.
Van, aki azt mondja: házibor, abból is a piros, lehetőleg direkt termő, van, aki azt mondja, hogy a boltban kapható legrosszabb lőre a nyerő, és olyan is akad, aki arra esküszik, hogy egymás után minden, amit csak bír az illető.
Hát - lehet, hogy pillanatnyilat még a megfázásról is elfelejtkezik az illető, de hogy másnap még rosszabbul lesz, az tuti.
Régen ha valaki megfázott, fájt a torka, tüszkölt, köhögött, akkor meleg teát itattak vele. Ha volt otthon citrom, vagy netán narancs, akkor annak a héját összenyomták a kezüket elétéve, így a távozó illóolajat felfogták, és azt szagolgatták. Nagyon jól tisztítja az orrjáratokat.
A szobában, helyiségben kamillát párologtattak. Vagy a saprhelre raktak fel egy edényben lassan totyogni, vagy a már megfőtt főzetet bevitték a szobába a cserépkályha tetejére. Könnyíti a légzést, ráadásul gyulladáscsökkentő hatása is van.
Ugyanez a helyzet a tömény sóoldattal. Jó sok só a vízbe, felfőzni, aztán párologtatni.
Régen ezeket gőzölésre is használták - már a betegség kezdetén is. Ma már tudjuk, hogy jó módszer, de nem a legelején kell kezdeni, hanem mikor már kifejlődött a betegség.
Kiváló hatása van a húslevesnek jó melegen - lehetőleg csirkéből. Nem árt bele egy kis csípős paprika is. (Ha bírjuk)
Torma, csípőspaprika, fokhagyma - bármilyen formában - ilyenkor kiváló hatása van.
És gyümölcs, gyümölcs, gyümölcs...
És a legjobb a pihenés. Ha megtehetjük, akkor az első 3 nap munkába nem kéne menni, hanem csak otthon szunyálni, segíteni szervezetünket a gyógyulásban. 
Na... ezt tehetik meg manapság kevesen...
Fotó: Fortepan.hu/Kádas Tibor