Mire jó a reszelt krumpli, a gyümölcspép, vagy az élesztő?

Múltkorában pakolásztam nagymama dolgai között, ott találtam egy töltőtollal, és tintaceruzával írt jegyzetet.


 Egyszerű kis praktikák voltak ezen: mivel nem volt pénz krémekre, kozmetikusra meg végképp, próbált olcsó, háznál fellelhető dolgokból ilyen-olyan ápolószereket készíteni.
És persze minden újságban, vagy szomszédasszonytól hallott módit feljegyzett.
Így marad meg ez a pár sor tőle:

- Egy burgonyát reszelj le, vagy szeletelj fel vékonyan, és rakd a szemedre, szemed alá! Eltünteti a karikákat, és frissíti a szemeket. Ha be van gyulladva, akkor rakd a lereszelt krumplit egy ruhába, és azt tedd a szemedre. Másnap már kutya baja!
- Ha kelt tésztát készítesz, akkor egyél kicsit az élesztőből, mert nagyon jó vértisztító hatása van, és a zsíros bőrre kiváló! Pakolásként is lehet használni, rászárad a bőrre, és nagyon jól tisztít.
- Étolajjal ha kened a szemöldöködet és a szempilládat, akkor szépen fog nőni tőle! (Ezek szerint akkor még a természetes szemöldök hódított) Kezet, lábat is kenjed vele, és puha lesz a bőröd, de jó rá a margarin is, a Liga.
- Ha bőrhibád van, szeplő, vagy májfolt, akkor kenjed citromlével. Bármivel kened be arcot pár csepp belőle csodát tesz!
 - Bármi gyümölcs van a házban rakd nyugodtan pépesítve az arcodra pakolásnak, nagyon jó szépségmaszk, frissít, simítja a bőrt!
- Ha leégtél, de csak éppen, akkor kenj rá aludttejet! Nem engedi, hogy begyulladjon.
- A mézet ne csak kenyérre és tésztába használd, hanem kend az arcodra, és hagyd rajta pár percig, hagy hasson a benne lévő vitamin és sok-sok anyag! De utána mosd le, mert a darazsak és legyek is  szeretik! 
- Ha száraz a bőröd, akkor vágj apróra petrezselymet, keverd össze disznózsírral, meg egy pici tejföllel - s kend be bőrödet! A szárazság eltűnik, bababőröd lesz!
- Ha szép, erős hajat akarsz, és hogy ne legyen fakó - hajmosáskor az öblítő vízbe önts pár cseppnyi rumot! 
- Ha arcbőröd fakó, akkor reszelj le sárgarépát, és kend fel a bőrödre, de ne túl sokáig legyen rajta, mert a végén sárgás lesz!
- Ha teheted minden nap mosd le arcod, nyakadat tejjel. Szépen tisztítja a pórusokat, és nem fog kiszáradni, selymesen puha lesz!
- Tojásfehérjéből is készíthetsz pakolást, először verd fel habnak, és úgy kend fel, de ilyenkor ne rakj bele se sót, se cukrot!
- A sárgájából is lehet pakolást csinálni, de inkább ha kiszáradt a bőr, vagy kifújta a szél, mert zsírosít. A tojássárgájába néhány csepp olajat keverünk, és ezt kenjük fel gondosan, aztán pihentetjük, majd lemossuk!
- Ha kifújta a szél arcunkat, kezünket, akkor a margarin, vagy vaj kiváló hatású, csodát tesz! 
- Ha fürdés, mosdás után húzódik az arcbőr, mert kiszáradt - akkor még nem voltak kímélő szappanok, gyakori volt az ilyen probléma, főleg a száraz bőrűeknél - akkor egy kis vattát olajjal át kell itatni, majd szépen, könnyű mozdulatokkal az arcra vinni. Nem áztatni. Később pedig le kell öblíteni, de persze csak sima vízzel, még véletlenül sem szappanossal!

Hogy aztán ezek közül mennyi a manapság is használható - mindenki maga dönti el. 
Az biztos, hogy vannak közte olyan jó tanácsok, amiket a tudomány is igazolt, de olyan is, amit lehet hogy akkoriban ajánlottak, mára már idejét múlt.  Fotó: Femina.hu