Tudtál róla, hogy 1963-ban 17 napos karantén volt a Royal Szállóban?

Aki élt a hatvanas években, vagy akár a hetvenesekben az tudja - akkor még a fekete himlő "élő" betegség volt, oltást kaptunk ellene, ez volt a tüzes karcolás.


Annyira jelen volt még mindenütt, hogy szinte bárhol felüthette a fejét azok körében, akiket nem oltottak be ellene. Ekkoriban még Európában is rendszeresen járványokat okozott.
Így történhetett meg, hogy a budapesti ROYAL Nagyszálló vendégei két és fél  hetes karanténra kényszerültek egy  fertőzött alkalmazott miatt. 
Történt ugyanis, hogy 1963. augusztus 31-én az egyik dolgozó, egy hölgy, aki épp esküvőjét tartotta a szállodában  kiütésekre panaszkodott. Szerte a testén furcsa pörsenések jelentek meg, kihívták az orvost, ő pedig fekete himlőt állapított meg.
Márpedig ez akkoriban nagyon súlyos fertőző betegség volt, ezért a lappangási időre teljes karantént rendelt el az akkori KÖJÁL.  Zárlat volt. 
Más módon nem lehetett megakadályozni, hogy a betegség tovaterjedjen, az volt a legésszerűbb lépés, hogy az egész szállót lezárták, se ki, se be. 
Később bebizonyosodott a betegség, a laboratóriumi vizsgálat is megerősítette, de szerencsére enyhe lefolyású volt, és nem kapta el senki a szállóban, pedig az eset idején 221 külföldi vendég volt jelen, és 89 magyar állampolgár is. 
Ebben az időben külföldre menni csak a betegség elleni oltást igazoló papírral lehet. Az egész világ rettegett még a himlőtől, ami sokkal súlyosabb volt mint gyermekbetegség társai - a rózsahimlő és a bárányhimlő. Ez akár halálos is lehetett. 
Érdekesség, hogy a nyugatról érkezett vendégeknek a karantén idején semmibe nem került az ellátás, azt az állam állta -  és lényegében majd ugyanúgy élhették luxus hétköznapjaikat mint addig, csak a falakon belül. 
Nem lehet azt mondani, hogy szobákba zárkózva rettegtek a bajtól, minden nap táncos mulatság volt, több zenekar is játszotta a talpalávalót, és ha igaz a pletyka a pincérnők közül többen is szülési szabadságra mentek a karantén után 9. hónapban.  
Végül szeptember 17-én megszűnt a zárlat, mert újabb megbetegedés nem történt, a lappangási idő pedig letelt.  Ha minden igaz, akkor a karantén egy záróbulival ért véget...
Később volt akik úgy vélték, hogy biztos a diagnózis is téves volt, hisz mások nem betegedtek meg. De ez csak feltételezés, álhír. 
A megbetegedés ugyanis valós volt. Fotó: Fortepan/Bauer Sándor/