Ballonkabát, szivar, ügyefogyottság - Colombo a zseniális

Persze csak beetetésképpen ügyefogyott - hogy lépre csalja a tettest...
Volt egy sorozat, amit 1971-ben kezdtek el forgatni, és viszonylag hamar megérkezett Magyarországra is.  Nagy sikerrel vetítették nálunk is, az első, beharangozó részt még Garas Dezső szinkronjával, majd a sorozatban már Szabó Gyula kölcsönözte csodálatos orgánumát Peter Falknak. 

Colombo újdonságot jelentett a bűnügyi sorozatok
történetében. Egyrészt önálló nyomozást folytat a hadnagy - látszatra legalábbis, másrészt már a legelején megtudhatjuk, ki a gyilkos. Az egész gyilkosságot végig követjük,  a sorozat legérdekesebb része maga a nyomozási folyamat, a rendőr és a gyilkos macska-egér harca.
Eredetileg ballonkabát nélkül szerepelt volna a főszereplő, a ruhadarab használata Peter Falk ötlete volt. 
A történet szerint a nyomozó olasz származású, és a külsőségekre nem igazán ad.  Nyomozásai a felső tízezer körében történnek általában, kinézete, sokszor félszegnek látszó viselkedése miatt lenézik, félvállról veszik.  
Régi kocsival jár, olcsó szivarokat szív, van egy
lusta, buta kutyája, melynek fajtája busset hound, melyet elaltatás elől mentett meg egy menhelyről.  Allergiás is, de gyógyszert nem szed rá, mert nem jó hatással van rá. Van felesége is, a feleség nevét sem tudhatjuk meg, egyetlen egyszer sem jelenik meg a sorozatban, pedig van olyan rész, ahol közösen nyaralnak egy luxushajón.  Gyenge autóvezető, szabálytalanul közlekedik. Lőni sem tud, ezért még a lövészeteken sem ő jelenik meg, hanem kollégáját küldi el maga helyett.  Viszont kiváló dartsos.  
Sok-sok sikeres nyomozás után is még hadnagyi rangban dolgozik, nem szereti a sikert, jobban szeret a háttérben maradni, ő a munkáját kedveli.
Rendkívül aprólékosan dolgozik, közben egyáltalán nem becsüli le az ellenfelet, sokszor ennek hangot is ad. Kissé idegesítő nyomozási stílusa a már-már távozás, aztán még eszébe jut valami... 
Olyan hatalmas rendezők is feltűntek a sorozat részeinél, mint Steven Spielberg, vagy Jonathan Demme. 
Szerepel a részekben Leslie Nielsen, Little Richard, Jemie Lee Curtis, Martin Sheen, Janet Leigh. 
Amúgy a főszereplő Peter Michael Falk New Yorkban született,  Emmy-díjas, Golden Globe-díjas színész, rendező. Sokan magyar származásúnak mondják - talán éppen hogy csörgedez benne valahol magyar vér is, de sokkal több más. 
Bár már kamaszkorban  kacérkodott a színészkedéssel még nem döntötte el, hogy valójában mi lesz, aztán végül egy színészképzős tanárnője indította el a pályán, aki szentül meg volt győződve arról, hogy tehetséges.  Hároméves korában egy rosszindulatú daganat miatt eltávolították jobb szemét, de ez végül pályafutását nem befolyásolta. 
Bár a sorozat világhírnévvel ajándékozta meg - ő a figurát nagyon nem szerette.
Fotó: Wikipedia.org, 24.hu, nlc