Mindent megnyert, amit megnyerhetett...

Édesapja, Benedek Miklós 1988-ban ezt nyilatkozta a családjáról: "Édesapám Benedek Tibor volt, a Vidám Színpad egykori művésze. Tizenkét éves koromban vesztettük el.(Súlyos beteg volt, félelmében öngyilkos lett) Édesanyám él, a Művelődési Minisztérium német referenseként ment nyugdíjba. Két fiam van: a 16 éves Tibor, aki már kitűnő, a világot járó vízilabda-játékos, a 9 esztendős Albert a III. Általánosba jár."


1993-ban már úgy beszéltek Benedek Miklósról - saját bevallása szerint - hogy ő Benedek Tibor vízilabdázó apja... 
A későbbi olimpiai bajnok vízilabdázó úgy tartotta, hogy véletlen hogy pólós lett, hisz öt, vagy nyolc évesen nem saját maga választ az ember sportágat. Ráadásul már csak azért sem, mert a gerincével volt egy kis baj, gerincferdülése volt, és az orvosok ajánlották - hogy az úszás sokat segíthet rajta. 
Benedek Tibor a Molnár utcai uszodában kezdett
el úszni, ott egyszer labdával is játszottak, és ekkor küldte el az edzője a KSI-be vízipólózni. Egy idő után aztán az ottani edzője mondta a szüleinek, hogy nagyon jó játékos lehet belőle.
Attól függetlenül, hogy sportolt, méghozzá nem is akármilyen színvonalon - a tanulás mégis első helyen állt ifjúkori életében.  Még a külföldi túrákon is ideje nagy részét a szállodai szobában, magolással töltötte. Fel is vették az egyetemre. 
Nem bírta a kudarcot, a vereséget - olyankor dühös volt. 
1996-tól Olaszországban élt, ott játszott, 1998-ban házasodott,  majd 1999-ben kislánya született, Ginerva. A házasság válással végződött...
2000. nyarán, egy hosszú eltiltás után a Szigeten nyilatkozta - Egyre jobban megy a játék, bár még globálisan sokat kell fejlődnöm...
A hosszú eltiltás oka az volt, hogy Olaszországban - ott játszott - 1999. nyarán anabolikus szteroidnak számtó Clostebolt találtak, és ezért 8 hónapra eltiltotta az Olasz Úszószövetség, , majd ezt 3
hónapra mérsékelték. Aztán erre felfigyelt a FINA, ők 15 hónapra emelték az eltiltás idejét. Benedek aztán Lausanne-ben meggyőzte a bírókat, és a Döntőbíróság a büntetést végül 8 hónapra mérsékelte - így lehetett ott végül a 2000-es nyári játékokon. Minden ítélete jóval enyhébb volt, mint amit hivatalosan kaphatott volna - ez bizonyítja, hogy végül is elfogadták védekezését, miszerint gombásodás elleni kenőcs okozta a problémát  - de a szer ott volt, büntetést kapnia kellett.  
Mivel kis mennyiségben találtak szervezetében tiltott szert, ezért a klub, és ügyvédje szerint is csak az a verzió lehetséges, hogy bőrbetegségére használt kenőcs tartalmazta a hatóanyagot. 
Az eltiltás után januárban csatlakozott a válogatott
kerethez, így lett vége akkori kálváriájának.
És talpra tudott állni...
2005-ben szívproblémái voltak, de úgy volt vele, hogy nem műtteti meg, mert ha igen, akkor az már úgyse lenne olyan, mint előtte. 
Ekkoriban volt az, hogy kitalálta - fogyni akar. Két hónap alatt lefogyott 10 kilót úgy, hogy egyszerűen elhagyta a vacsorákat. 
Mindig volt valami célja - mert azokra szükség van. 
2012-ig játszott aktívan, tehát 39 éves korában még vízilabdázott. 2012 május 23-án, mindössze 8 éve jelentette be visszavonulását. 
Ekkor már Epres Panni volt a felesége, 2002 óta tartott kapcsolatuk, majd 2010-ben összeházasodtak. Ekkor már 3 éves volt kisfiúk, és egyéves kislányuk. 
Játékos pályafutása alatt volt ifjúsági Európa-bajnok, Magyar bajnok, Magyar Kupa-győztes, Világbajnok, BEK-győztes, Szuperkupa-győztes,  Olimpiai bajnok, Olasz bajnok, Unicum Kupa győztes, Világkupa győztes, Világliga 1. helyezett, Olasz szuperkupa győztes, Euroliga győztes
Nagy hobbija a vitorlázás volt, régen tervezgette, hogy világ körüli útra megy. Imádott olvasni, két nyelven beszélt. 
2013-ban lett a vízilabda válogatott szövetségi kapitánya. 2013-ban aranyérmesek, világbajnokok lettek, az Európa-bajnokságon ezüst érmesek. A belgrádi EB-n bronzérmet, a riói olimpián ötödikek lettek. 2016-ban lemondott szövetségi kapitányi tisztségéről, de a Magyar Vízilabda Szövetség elnökségi tagjává választották.  Sok tisztsége volt, ezekről mind lemondott idén - május elsején. 
Lemondólevele szinte egy gyönyörű búcsúlevél...
Fotó: Gilicze Bálint, Heti Válasz, Czeglédi Zsolt MTI,