Szél hozott, szél visz el...

 Budapesten született 1942. október 7-én, hihetetlen, de ezek szerint 78. éves. Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznőnkről van szó, Halász Juditról,  ő érdemes művész is, és a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.


Ő az a fajta ember, aki kortól független. Valahogy ugyanolyan közel érzi magához a 70 éves, mint az 5 éves kisgyermek...1962-ben érettségizett a budapesti Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban, és első próbálkozásra felvették a Főiskolára.  Középiskolás korában tagja volt a díjugrató ifjúsági válogatottnak, felnőttek között harmadik volt, és ő lett a legjobb női lovas is. 

Pártos Géza volt osztályvezető tanára, és osztálytársa volt Béres Ilona, Polonyi Gyöngyi, Szegedi Erika, Tordai Teri, Ujlaky László.
1964-ben a kor szokásának megfelelően vidéken kezdett, de félév után Várkonyi Zoltán vendégnek hívta a Vízszínhába, s a következő évadot már ott kezdte. Azóta sem vált meg színházától.
Hatalmas darabokban, hatalmas szerepeket játszott, már a hetvenes évek elején Magyarország egyik legtehetségesebb színésznőjeként tartották számon a kritikusok is. 
A Vígszínházban olyan nagyságokkal játszott együtt, mint Bulla Elma, Páger Antal, Sulyok Mária...
Játszott Várkonyi Zoltán, férje: Rózsa János, Keleti Márton, Máriássi Félix, Jancsó Miklós filmjeiben, tehát Magyarország legjobb rendezői foglalkoztatták. 
Gyermeke születése után meselemezt adott ki, majd nagy magyar költők meséit megzenésítve énekelte, méghozzá nem is akárkik írták ezeket a dalokat, Bródy János, Szörényi Levente, Tolcsvay László, Bódi László stb.  A gyerekek megismerkedhettek így játékosan Móra Ferenc, Szabó Lőrinc, Weöres Sándor, Gazdag Erzsi, Zelk Zoltán.... verseivel. Ezekből a lemezekből rendre aranylemez, majd gyémántlemez lett.
Magyarországon először ő volt a Mosoly rend lovagja. Ezt az a felnőtt kapja, aki az évben a legtöbbet teszi a gyerekekért. 
Több, mint 80 színházi bemutatója volt, legalább 30 játékfilmben, s ugyanennyi tévéfilmben szerepelt.
A gyerekek a legjobb kritikusok, ők megérzik, ha valami mesterkélt. Őt viszont már a sokadik generáció töretlen szereti. Mindenki Halász Jutkája a mai napig... Nagy színész - ugyanakkor imádni való egyéniség... Fotó: Pinterest, Film- Színház-Muzsika, Tükör, Ország-Világ