Ő a legkedveltebb geológus...


Televíziós személyiség, Pécsett született 1935. június 1-én, tehát 85 éves, bár geológus - a televízióból ismerjük, kiváló ismeretterjesztő műsorai voltak, közérthetően, érdekesen - már-már izgalmasan magyaráz. Érződik minden mondatában, mondandójában - imádja szakterületét. 


dr. Juhász Árpád a hazai ismeretterjesztés egyik legjelentősebb, legismertebb alakja, ugyanakkor emlékeim szerint igen jó humorral is rendelkezik. 
1957-ben végzett az ELTE-n geológusként, majd a Természettudományi Múzeumban dolgozott, később pedig az Országos Kőolaj- és Gázipari Trösztben. 
De már ekkor, 1964-től újságokban, és a televízióban is népszerűsítette a geológiát.
Hosszú ideig volt a TIT stúdióigazgatója, és az MTA Természettudományos Szerkesztőségének munkatársa. 
De dolgozott a TV2 gyermek- és ifjúsági
műsorainál, majd tanácsadóként működött. 
Dolgozott a Deltánál, és más tudományos ismeretterjesztő műsoroknál, de ott volt a Másfélmillió lépés Magyarországon c. sorozat készítői között, több részben meg is szólalt. A folytatásokban is geológus-szakértőként vett részt. 
Műsorait, beszámolóit élmény hallgatni, egyszerűen áthat rajta a szakma szeretete és az, hogy minél több emberhez szeretné eljuttatni - egyszerű, könnyen emészthető  formában - azt a tudásanyagot - legalább részben - amit ő az évek során megszerzett. 
Egy biztos - amikor megjelent a képernyőn - érdemes volt a készülék elé ülni, kicsi - nagy örömmel, szinte tátott szájjal hallgatta. 
Őáltala tudjuk mi, átlagemberkék - mi fán terem a geológia, milyen csodálatos, és mégis emberközeli.
Fotó:By Fortepan/Rádió- és Televízióújság, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=47751251,fszek-filmklub,novekedes.hu